Poppenkleertjes zijn namelijk de perfecte manier om restjes te verwerken. Op deze manier kan je de kledingkast van de pop zo groot maken als je wil. En, hoe leuk is het als je matchende setjes kan maken? Maak je een sweater voor je kind? Maak van de restjes een sweater voor de pop!!!

Hieronder een overzicht van leuke gratis patronen. Je kan op de linkjes klikken en daar de pdf downloaden en printen. Je kan dus meteen aan de slag!

Sippie Poppensetje
 


Missessippie deelt op haar website een gratis patroon voor een shirt (met eventuele ruffle) en broekje. Met duidelijke uitleg dus een feestje om mee aan de slag te gaan!

Misusu Rowan Doll Tee en Doll Culotte


De maker van de Misusu patronen heeft ook een setje voor de Baby Born getekend. Het shirtje van dit poppen patroon is (Zo leuk!) een mini versie van de Kinder Rowan Tee die je ook gratis kan downloaden en op deze manier kan je dus twinning setjes maken! Het is een Nederlands patroon met een fijne uitleg. Het shirtje heeft over de lengte een klitteband en kan dus door een kind gemakkelijk aangetrokken worden.

Luck*ees doll 

Het patroon van NipNaps is Duits en eigenlijk niet perse bedoeld voor de babyborn maar dit broekje past perfect! De foto's bij het patroon spreken eigenlijk wel voor zich dus als je Duits niet zo goed is dan kom je toch een heel eind. Je zou nog elastiek in de heupband kunnen doen mocht je liever een elastische band maken.
Het patroon is incl naadwaarde van 0,7 mm als je de buitenste lijnen knipt.

Balletpakje

Op de blog van Els Brussels staat niet alleen het patroon van dit balletpakje maar ook voor een maillot en balletschoentjes. Je kan de pdf patronen zo downloaden. Daarnaast heeft Els een beschrijving erbij geschreven zodat je ook een hoofdband en tutu kan maken en zo het setje helemaal kan maken! 
Tip: Je kan het patroontje van het balletpakje ook gebruiken voor een badpakje en/of rompertje! De mogelijkheden zijn dus eindeloos.

Badjas

CEAL poppenkleertjes

Bij CEAL kan je niet alleen de patroontjes gratis downloaden die de babyborn op bovenstaande foto aan heeft maar er staan nog meer patroontjes op!! En het leuke is, er zijn twinning opties! Van broekje Sem en rimpelrokje Anne kan je een grote en een kleine versie maken aangezien Cella ook de kinderpatronen op haar website heeft staan.

Schnabelinas Romper

De Schnabelinas Puppenbody is een Duits patroon in meerdere maatvoeringen waaronder de Baby Born.

Puppenjumper 2.0

Deze pdf VOL patronen van Firle Fanz is bijna alleen al een complete garderobe. Let op: Je moet 2 pdf bestanden downloaden. De patroondelen en de omschrijving zijn apart. Ook dit patroon is in het Duits maar het is goed te doen door de vele foto's. De patronen zijn voor veel verschillende poppen te gebruiken, waaronder de Baby Born. Er zijn enkele basispatronen waarmee je veel variaties kan maken. Er staan verschillende kleuren lijnen op de patronen. Dit lijkt ingewikkeld maar eigenlijk is het vrij simpel. Maar je bv een jasje of een winterpakje waar nog andere kleertjes onder moeten dan knip je de groene lijn. Kies je een jurkje, vest of trui voor onder de jas (gemaakt van bv tricot) dat knip je de paarse lijn. Je print de patronen op grootte 3, kiest voor Tief mocht die optie er zijn en de bij de kapuze (capuchon) knip je de kleine versie. Op pagina 11 van de uitleg staat in het tabelletje de maten van de boordjes (Gr.3). Tip: Heb je een patroon gemaakt en heb je via de tabel uitgezocht welke maat boordjes eraan moeten? Schrijf dit dan op het patroon voor de volgende keer!
Let op: Alle patroondelen zijn ZONDER naadwaarde.


Op dezelfde website staan nog een paar uitbereidingen. HIER vind je nog een winterset (Muts, sjaal en handschoenen) en HIER vind je duidelijke uitleg om aan de poppenjumper dichte (sok) voetjes te maken.

Nog meer uitbereiding?
Als j
e de garderobe vervolgens op orde hebt dan is het ook wel leuk om nog wat andere artikelen te maken zoals een luiertas met luiertjes, een draagzak of een slaapzak. Iedere poppenmoeder wil dat!

Luiertas


Deze luiertas wil iedere poppenmoeder!

Draagzak

Deze draagzak ziet er misschien wat ingewikkeld uit maar dat is het helemaal niet. Met een paar patroondelen 

Slaapzak
Het patroontje van deze slaapzak zit in het patronenpakket van de Poppenjumper. Voor de Baby Born knip je de patroondelen van de 'Schlafsack' uit in 'gr3' EN je gebruikt het basispatroon van de puppenjumper! Je hebt alleen het bovenste stukje nodig (Bij de lijn 'Trennlinie Klein und Schlafzack, Gr 3 knip je het patroon door) en je kiest vervolgens zelf of je de versie met of zonder mouwen maakt. Je kan er zelfs nog een capuchon aan maken.
Let op: Alle patroondelen zijn ZONDER naadwaarde.

Wil je liever een slaapzak maken zonder rits? Kijk dan eens bij dit gratis patroontje van CEAL.

En dan heb je nog de truc om baby patronen te verkleinen naar Baby Born formaat!!
Deze truc werkt niet altijd want soms zijn de verhoudingen niet helemaal goed... Maar het werkt soms wel en dus is het zeker de moeite waard! Bij onderstaande patronen heb ik het met succes uitgeprobeerd.


Bummies

Wil je zelf de percentages aanpassen naar Baby Born formaat?
Dit is niet heel moeilijk. Hou er wel rekening mee dat niet alle patronen perfect zullen passen en er dus wat aanpassingen nodig zullen zijn.

Hoe verklein je een patroon? Dat is heel simpel. Wanneer je een pdf bestand gaat afdrukken kan je printerinstellingen wijzigen. Voorbeelden zijn: kleur of zwartwit, aantal bladzijden aanpassen, 1 of meerdere keren het bestand printen etc. Dan heb je nog het blokje 'Pagina vergroten/verkleinen & verwerken'.
Dit vakje zal er wellicht bij iedere computer of laptop anders uitzien maar het is de bedoeling dat je het vakje 'aangepaste schaal' aanpast in de percentage die je wenst. Op deze manier wordt de pdf met bv 10%, 15%, 20% of ieder ander gewenst getal verkleind. 

Bij een broekje bereken ik de percentage vanuit het elastiek. Bij een baby born gebruik ik altijd elastiek van 28cm. Wat je dus moet doen is het elastiek van het originele patroon omrekenen/verkleinen naar 28 cm. Als voorbeeld: Bij de Bummies (hierboven genoemd) is het elastiek bij de kleinste maat (maat 44) 30,5 centimeter. Vervolgens gebruik ik de formule: 100:30,5x28=91,8. Wanneer je maat 44 vervolgens uitprint op 91% past deze om de Baby Born billetjes. In het geval van het bummies patroontje is er zelfs nog ruimte voor een luiertje!
Kies je een ander broekjes patroon dan is de kans groot dat je de lengte van de pijpjes naar wens zal moeten aanpassen.

Bij een shirtje of sweater bereken ik het op een andere manier.

Wil je een patroon van een jasje verkleinen dan moet je rekening houden met wat extra ruimte zodat er ook nog extra kleertjes onder passen.


Hou er rekening mee dat patronen uitwerken en delen met anderen veel tijd kost. De meeste makers van de patronen doen dit om een ander er een plezier mee te doen en vaak is het dan ook niet toegestaan om de patronen commercieel te gebruiken! Gebruik je de patronen voor je (klein)kind of als een cadeautje? Dan kan je helemaal los gaan!!

Het is inmiddels een flinke lijst geworden en deze wordt aangevuld mocht ik nog leuke patroontjes tegenkomen. Heb je nog een tip? Stuur me gerust een berichtje!

© 2016 - 2022 vantara | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel